BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Vanilė - prieskonių karalienė

 

Vanilė yra antras pagal brangumą prieskonis (po šafrano). Galite suabejoti: bet Juk pakelis vanilinio cukraus kainuoja ar tik ne porą litų… Reikalas tas, kad vanilinis cukrus, vanilinas, vanilė, vanilės ekstraktas ir vanilės aromatas - visiškai skirtingi dalykai.

Vanilinis cukrus yra pigiausias iš vanilės gaminių. Kaip jis gaminamas? Ogi paprastame cukruje 2-3 savaites palaikant perpjautų vanilės augalo ankščių arba pupelių, kurios vėliau išimamos ir lygiai taip pat naudojamos dar kelis kartus.

Vanilinas - organinis cheminis junginys, kuris yra pagrindinė vanilės aromatinė medžiaga. Gali būti natūralus arba dirbtinis. Grynas sintetinis vanilinas išgaunamas nuo XIX a. (cheminė formulė C8H8O3). Tai bespalviai adatos formos kristalai.

Vanilė - tai iš vanilės augalo (lot. Vanilla planifolia) ankščių gaminamas prieskonis. Čia jau tikras produktas gurmanams. Vanilės kvapą lemia keli šimtai aromatinių medžiagų, o vanilinas - tik vienas iš jų.

Vanilės ekstraktas (vadinamas ir vanilės esencija) - aštraus skonio skystis, gaunamas vanilės ankštis užpylus 35% stiprumo alkoholio tirpalu (gali būti pridedama ir cukraus sirupo). Vieni šaltiniai teigia, kad vanilės ekstraktas aromatą išlaiko net 30 metų, kiti - kad jo galiojimo laikas beveik neribotas.

„Vanilės aromatas” - tai pramoninė medžiaga. Joje visiškai nėra tikros vanilės.

 

 

Vanilės ankštys

Vanilės pavadinimas kildinamas nuo ispaniško žodžio vainilla („nedidelė ankštis”). Prieskoniams naudojamos maždaug 15 šio vijoklinio atogrąžų augalo rūšių. Daugiausiai vanilės tiekia Madagaskaras ir Reunjonas (tai už 800 km nuo Madagaskaro esanti Indijos vandenyno sala, priklausanti Prancūzijai).

Prekyboje prieskoninė vanilė paprastai skirstoma į meksikietiškąją ir Burbono vanilę (Burbonas - ankstesnis Reunjono salos pavadinimas). Europiečiai labiau mėgsta Burbono vanilę, amerikiečiai - meksikietiškąją, nors tradiciškai Meksikoje užaugintos ankštys laikomos kokybiškesnėmis (vanilė kaip delikatesas po pasaulį ir paplito būtent iš Meksikos).

 

Kaip atskirti kokybišką vanilę

Kokybiškai paruoštos vanilės ankštys turi būti lanksčios (panašiai kaip išdirbta oda) ir jokiu būdu ne kietos, sustabarėjusios nuo perdžiuvimo. Išorėje išsiskyrę vos įžiūrimi balti vanilino kristalėliai - kokybės požymis. Kartais jie imituojami, ant anksčių pripurškiant dirbtinio vanilino, tačiau tokiu atveju jie būna pasiskirstę pernelyg tolygiai ir tvarkingai. Vanilės lazdelės turi būti tamsiai rudos spalvos, aliejingos, ant pirštų paliekančios riebalų dėmes. Šviesios, suskilinėjusios ir trapios lazdelės - nebus itin kokybiškos.

 

Wrw / Pixelio nuotrauka

Patiko (7)

Rodyk draugams

Komentarai (6)

laura2010-10-17 11:49

:)

laura2010-10-17 11:51

nesamonė

karolina levickytė2010-10-17 11:52

aš debilė

Ana Oxman2010-12-13 06:08

huge listing you’ve receive

mffgfgfff2011-10-06 21:28

aspydaras

mffgfgfff2011-10-06 21:29

what the fuck

Rašyti komentarą

Tavo komentaras