BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Modenos balzamins actas

Tamsiai rudos spalvos, tirštas saldžiarūgštis balzaminis actas buvo išrastas šiaurės Italijos provincijoje Modenoje, todėl tradiciškai tebevadinamas Modenos balzaminiu actu, balzamiko actu arba paprasčiausiai balzamiku.

Aceto balsamico  kaip dovana būsimajam Frankonijos karaliui - rašytiniuose šaltiniuose pirmą kartą paminėtas 1046 m. Jau anuomet vieningo recepto nebuvo, kiekviena šeima turėjo savų gamybos paslapčių…

 

Pagal vieną iš versijų, šis actų karalius balzaminiu vadinamas todėl, kad pirmiausia jis buvo naudotas gydymo tikslams (dėl stipraus antibakterinio ir priešuždegiminio poveikio - žaizdoms prideginti). Tik vėliau prigijo kulinarijoje. Nors ir vadinamas actu, šis produktas gamybos metodu gerokai skiriasi nuo kitų maistui naudojamų acto rūšių.

Tikrasis balzaminis actas yra nepigus malonumas: išlaikytas 12 metų, prekyboje gali kainuoti apie 200 Lt (100 ml), 25 metų - daugiau negu 300 Lt.

 

Kodėl balzaminis actas toks brangus?

Skirtingai nuo vyno acto, balzaminis actas gaminamas ne iš vyno, kuris paliekamas rauginti, bet iš šviežiai spaustų baltųjų vynuogių sulčių, kurios verdamos, kol sutirštėja iki tamsaus sirupo. Vėliau sirupas sumaišomas su daug metų statinėse išlaikytu actu, tokiu būdu sukeliant fermentaciją. Gaminant tradicinį balzaminį actą, reikia mažiausiai 3 metų, vertingiausioms rūšims - net 50. Per visą tą laiką jį perpylinėja į vis mažesnės talpos skirtingos medienos statines (ąžuolo, uosio, kaštono, vyšnios, šilkmedžio). Statinėse nokstančio balzaminio acto tūris gali sumažėti net 5-8 kartus. Prekyboje siūloma 12, 18 ar net 25 metus statinėse išlaikyto aceto balsamico.

Jei vertinate pačius tikriausius dalykus - ieškokite italų Emilijos-Romanijojos priovincijoje gaminamo actų karaliaus su užrašu Aceto Balsamico Tradizionale. Statinėse jis brandinamas iki 25 metų. Išpilstomas į butelius, suprojektuotus dizainerio Giorgetto Giugiaro. - to paties, kuris kūrė ir „Ferrari” išvaizdą.

 

Kur naudojamas balzamikas

Tikrai kokybiškas Modenos balzaminis actas paprastai dozuojamas lašais. Naudojamas gaminant salotas, sriubas, žuvies marinatus ir desertus. Vos keletas balzamiko lašų suteikia naujų skonio atspalvių sūriui, omletui arba net ledams. Tikrai gero maisto žinovai vertina net ir tokius paprastus užkandžius kaip lengvai balzaminiu actu apipurkštos šviežios žemuogės arba parmezano sūris.

Patiko (29)

Rodyk draugams

Komentarai (1)

Dalia, Septyni virtieniai2012-04-29 13:30

Lankantis Italijoje, galima užsukti į kokią balzamiko gamyklėlę (net negali vadinti gamyklėle, nes dažniausiai tai privačių namų palėpė). Pasakojimas apie apsilankymą vienoje iš jų “Septyniuose virtieniuose”
http://www.7ravioli.com/modenos-balzaminis-actas-2/html

Rašyti komentarą

Tavo komentaras