BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Kas išrado tortą “Napoleonas”?

Giminingas, bet NE “Napoleonas”

Dėl šio deserto tikrosios atsiradimo istorijos ekspertai nesutaria, kadangi kremu perteptas sluoksniuotos tešlos pyragas kepamas daugelyje šalių: prancūzai ir italai jį vadina millefeuille (”1000 sluoksnių”), D. Britanijoje - vanilla slice arba cream slice, Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje panašus kepinys vadinamas custard slice. Prancūzas François Pierre de La Varenne “1000 sluoksnių” pyragą aprašė savo knygoje “Prancūziška virtuvė” dar 1651 m.

Tikro “Napoleono” atmainos

Būtent Napoleonu, Napoleono tortu, Napoeleono pyragu arba Napoleono pyragaičiu desertas vadinamas Rusijoje, JAV, Kanadoje, Švedijoje, Suomijoje, Norvegijoje, Danijoje, Lenkijoje, Estijoje, Latvijoje ir pas mus, Lietuvoje. Kai kas tvirtina, kad šis vardas susijęs su prancūziškomis istorinėmis šaknimis, tačiau rusai šventai tiki savąja pavadinimo kilmės versija.

Rusiška “Napoleono” versija

1912 m. Maskva ruošėsi iškilmingai šventei: 100 metų nuo to laiko, kai iš Rusijos sostinės išvytas prancūzų imperatorius Napoleonas Buonapartė. Specialiai tai progai buvo sukurta daugybė naujų valgių ir gėrimų receptų - žinoma, šventiškai apipavidalintų. Buvo sukurtas ir naujas sluoksniuotas tortas - jis buvęs trikampio formos, ir rusai čia įžvelgė užuominą į trikampę Napoleono skrybėlę. Kepiniui greitai prikibo pavadinimas “Napoleonas”.

XX amžiaus 3-ajame dešimtmetyje nuskurdintoje sovietinėje Rusijoje iš buvusio aristokratiško kepinio teliko niekinga parodija: jau nebe Napoleono tortas, o tik Napoleono pyragas arba pyragaitis, kadangi tikrieji recepto produktai būdavo arba išvagiami, arba jų tiesiog nebūdavo kur gauti. Į plikytą kremą vietoj kiaušinių pradėta dėti miltų, vietoj sveisto į tešlą - prastą margariną ir pan. Šitokį “Napoleoną” buvo sunku pjaustyti, jis trupėjo, todėl svečiams imta jį serviruoti, prieš tai supjausčius mažais gabaliukais užkulisiuose. Tačiau tai jau buvo nebe tas tortas, kurį kūrė specialiai rusų aristokratams, išmaniusiems gero skonio virtuvės tradicijas.

Patiko (21)

Rodyk draugams

Komentarai (1)

Julita2010-05-01 09:34

Mmm skamba skaniai:D Net nepagalvočiau, kad šitam tortui jau tiek metų!

Rašyti komentarą

Tavo komentaras