BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Kas išrado tikrą karpačą?

Šaltas jautienos užkandis karpačas (carpaccio) šiandieniniuose restoranuose sutinkamas įvairiomis modifikacijomis. Tuo tarpu tikrasis autentiškas karpačas turi konkrečią receptūrą ir įdomią kilmės istoriją…

Venecijos centre yra kultinis restoranas - „Harry‘s Bar”. Kadaise čia viskį gurkšnojo rašytojai Orsonas Welsas ir Trumanas Capote. Kai sėdėdamas prie šio restorano staliuko Ernestas Hemingway’us parašė savo romaną „Anapus upės, medžių ūksmėje” - „Harry‘s Bar” tapo nemirtingas. Jį žino viso pasaulio gurmanai.

Dabartinio savininko Arrigo Ciprianio tėvas būtent šiame restorane 1950 m. ir išrado pirmąjį ir patį tikriausią karpačą (carpaccio). Pasak legendos, karpačas buvo sukurtas specialiai grafienei Renatai Amalijai Nani Mocenigo, kuriai daktarai uždraudė virtą, keptą ir rūkytą mėsą - jos vyras amerikiečių karininkas tiesiog atėjo ir paprašė, kad tuometinis restorano šeimininkas Giuseppe Ciprianis ką nors sugalvotų. Ir sugalvojo. Pavadinimą užkandžiui G. Ciprianis davė, pagerbdamas XV amžiaus Venecijos tapytoją Vittorę Carpaccio, kurio paroda anuo metu buvo atidaryta netoli restorano (vienas garsesnių Vittorės Carpaccio paveikslų parodytas šio straipsnio viršuje, o jame matyti, kad mėgstamiausios dailininko V. Carpaccio spalvos buvo raudona ir balta - gal ir dėl to G. Ciprianis savo raudonajam užkandžiui davė carpaccio vardą).

Vėliau užkandžio išradėjo sūnus Arrigo sukūrė supaprastintą karpačo receptą: jautiena sulaistoma alyvuogių aliejaus ir citrinų sulčių mišiniu, apibarstoma parmezano arba granapadano sūrio drožlėmis ir šviežiai maltais pipirais.

.

Taip pat apie jautieną skaitykte:

Brangiausia pasaulyje jautiena - iš Japonijos

Patiko (2)

Rodyk draugams

Rašyti komentarą

Tavo komentaras