BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Befstrogenas - atgimęs aristokratų patiekalas

Befstrogenas - vienas iš tų patiekalų, kurie sovietiniais laikais buvo visiškai iškraipyti ir iki šiol gali asocijuotis su prasta valgykla. Tuo tarpu tikrasis befstrogenas (angliškai Beef Stroganoff, prancūziškai Bœuf Stroganov) - tai aristokratų valgis iš XIX amžiaus arba ir dar senesnių laikų. Geriausi šiuolaikiniai restoranai befstrogeną gamina ne šiaip sau iš jautienos, bet iš elitiinės Limuzinų veislės jaučių mėsos.

Kilmės versijos - skirtingos

Šio rusiškos kilmės patiekalo pavadinimas lietuviškai būtų “jautiena pagal Stroganovą”, nors dažniausiai sakoma tiesiog befstrogenas. Tai troškinys iš apkeptos jautienos file juostelių, užpilant specialiu grietinės padažu. Kai kurie šaltiniai teigia, kad befstrogenas galėjo būti sukurtas XIX amžiaus pabaigoje Sankt Peterburge - specialiai virėjų konkursui. Jei tikėsime šia versija, patiekalas tapo netgi konkurso nugalėtoju. Bet kuriuo atveju, befstrogenas pirmą kartą aprašytas tik 1903 m. - prancūzų elitinio virėjo Auguste’o Escoffiero kulinarijos knygoje “Guide Culinaire” (šis veikalas pripažįstamas kaip padėjęs XX amžiaus kulinarijos pagrindus).

Patiekalui pavadinimas suteiktas, pagerbiant rusų aristokratų Stroganovų šeimą. Bene didžiausia tikimybė, kad omeny turėtas grafas Aleksandras Stroganovas (1795-1891 m.), nors pats jis tikrai nesukūrė recepto. Kai kas tvirtina, kad patiekalą specialiai Novorosijsko generalgubernatoriui Aleksandrui Stroganovui sukūręs prancūzų virėjas Andre Dupontas, kadangi prie šimtmečio jubiliejaus artėjančiam grafui buvo iškritę dantys (atkreipkim dėmesį - jau ir pagal pradinį sumanymą tai turėjusi būti tik minkšta mėsa).

 

Paplitimas

Po Antrojo pasaulinio karo befstrogenas pateko į daugelio šalių restoranų valgiaraščius ir yra laikomas rusišku patiekalu, nors tai ir nėra rusų nacionalinės virtuvės valgis. Tai prancūziškos virtuvės (apkepta mėsa su padažu) ir rusiškų tradicijų derinys (rusams yra įprasta padažą patiekti ne atskirame indelyje, bet užpylus ant mėsos).

 

Nuotraukoje: befstrogenas Vilniaus restorane “Steakhouse Hazienda”, pagamintas iš delikatesinės limuzinų veislės jautienos.

.

Patiko (14)

Rodyk draugams

Komentarai (1)

[...] Befstrogenas - atgimęs aristokratų patiekalas [...]

Rašyti komentarą

Tavo komentaras