BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Ar žinote, kad…

  • Stalo peilis su užapvalinta priekine dalimi (be smailaus galo) buvo specialiai sugalvotas Prancūzijoje Liudviko XIV laikais (1643-1715 m.) - kad po valgio svečiai prie stalo nebegalėtų peilio smaigaliu krapštytis dantų…

 

  • 1976 m. pirmą kartą istorijoje tarptautiniai vyno ekspertai Kalifornijos „Cabernet Sauvignon”  pripažino geresniu negu vynai iš Prancūzijos Bordo regiono (kuriame ir buvo surengta akloji degustacija). Dabar Kalifornija jau tiekia daugiau vyno negu Burgundija ir Bordo regionas drauge sudėjus.

 

  • Juodųjų pipirų grūdeliai iš tikrųjų yra žaliųjų pipirų grūdeliai, kurie patamsėja, išdžiovinant juos ant saulės. Tuo tarpu batieji pipirai iš tikrųjų yra juodųjų pipirų grūdeliai, nuo kurių pašalinta tamsi odelė. 

 

  • Žalios jautienos užkandis karpačas (carpaccio) buvo sukurtas Venecijos restorane “Harry’s Bar” 1950 m. Išsamiau apie tai skaitykite: Kas išrado tikrą karpačą?

 

  • Mėgstamiausi V. A. Mocarto valgiai buvo duonos sriuba (Binadl Suppe), minkšta viščiuko mėsa (Kapaun), kepti kepenų kukuliai su raugintais kopūstais (Leberknödel mit Sauerkraut) ir fazanas, o užsigerti - imperatoriaus rūmų vynas „Marzemino” arba karštas romo punšas su citrina. Neatsitiktinai fazanas ir raudonas „Marzemino” vynas minimas V. A. Mocarto operoje „Don Žuanas”.  -

 

  • Makaronų gaminiai Italijoje nelaikomi rimtu valgiu - jie valgomi vietoj sriubos arba pasitarnauja kaip užkandis prieš pagrindinį mėsos ar žuvies patiekalą.

 

  • Italijos miestas Turinas yra pasaulinė vermuto sostinė: būtent Turine 1786 m. vermutą išrado Antonijus Benedettas Carpano. Fermentuodamas vyną, jis pirmasis pridėjo tuziną žolelių - kad užmaskuotų nereprezentacinį pigesnių vynuogių aromatą.

 

  • Pagal 2008 m. apklausos duomenis 44 proc. JAV gyventojų mano, kad pats amerikietiškiausias patiekalas Jyra mėsainis. Antroje vietoje - kepsnys ant žarijų (39 proc.).

Rodyk draugams